Members in News

25.06.2016.

Kovačić: Prilika za Srbiju, Uniji će trebati dobre vesti

TANJUG

Predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić ne sumnja da je Bregzit veliki šok za Evropsku uniju, ali ne deli ni preterano pesimistične stavove da će ono što se dogodilo zaustaviti evrointegracije Srbije i proces proširenja, naprotiv.

"U svakoj katastrofi postoji i prilika", kaže Kovačić za Tanjug i dodaje da je u ovom trenutku malo prerano ramišljati da li Srbija i ovaj region imaju koristi od izlaska Britanije.

"Ali, birokrate u EU uvek žele da imaju neku dobru vest...I ovo jeste na određeni način prilika za Srbiju, jer im treba nova vest. Jedan veliki igrač je otišao iz EU, ali drugi igrači i dalje hoće Uniju i to je dobra vest", navodi Kovačić. 

On veruje da će Bregzit odvući pažnju određenog broja birokrata u Briselu, ali ne sumnja da će biti dovoljno onih koji će se baviti Srbijom, regionom i proširenjem.

"Trezveni umovi će za nekoliko nedelja, kad se situacija smiri, početi da razmišljaju šta dalje, kuda, koje su dobre stvari koje možemo da uradimo i mislim da tu Srbija ima svoju šansu", navodi Kovačić.

Prema njegovim rečima, zaboravlja se da to zavisi i od nas, od toga kako ćemo sebe da predstavimo.

Možda je prerano razmišljati da li Srbija i region mogu imati koristi od Bregzita, ali, ističe, Evropi će biti potrebna nova, pozitivna energija, koju Srbija može da onese.

"Ma šta ko mislio o Srbiji, mislim da Srbija može da odigra tu fantastičnu ulogu da unese novu energiju u EU", kaže Kovačić.

Ovo što se dogodilo svakako jeste početak nove konfiguracije ili rekonfiguracije EU, koja je, po mnogima, bila neophodna, navodi on. 

Dobri posmatrači su, prema njegovim rečima, već znali da će se, na ovaj ili onaj način, naći nešto što će "razmrdati" birokratiju u EU.

Evropska administracija i Evropska komisija su dobro zamišljene, ali, ukazuje Kovačić, nesumnjiv je rast populizma svuda u svetu, i u Evropi takođe, kao i velikog otpora prema birokratiji. 

"Ovo što se dogodilo u Velikoj Britaniji se već šest meseci dešava u SAD, gde je dve trećine američkog biračkog tela sito birokratije u Vašingtonu. Na isti način su zagovornici Bregzita Britancima predstavili evropsku birokratiju", objašnjava  Kovačić.

On zaključuje da Bregzit jeste "otvaranje Pandorine kutije", i da će biti zemalja koje će pokušati da iskoriste "momenat tranzicije u nešto novo u EU", ali ipak ne veruje da će druge zemlje lako krenuti britanskim stopama.

Govoreći o ekonomskim posledicama Bregzita, Kovačić kaže da ne veruje da će doći do velikih šokova na finansijskim tržištima, budući da su se, dodaje, "veliki igrači" već osigurali i napravili sebi "odstupnicu".

Izvorna vesta



AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'