Members in News

25.12.2016.

Šta Srbija može da nauči od Južne Koreje

"Veoma je važno za male ekonomije poput Srbije da imaju razvijen svetski trgovinski sistem, i Srbija bi trebalo da koordiniše svoje napore upravo u tom pravcu", kaže dr Čul Čang, profesor na Univerzitetu u Seulu

U Beogradu je sredinom decembra održan ekspertski forum "Ekonomije Južne Koreje i Srbije: Inkluzivni rast i zajednički prosperitet" u organizaciji Ambasade Koreje, Ist-vest bridža i Saveza ekonomista, na kojoj su govorili korejski eksperti dr Sivuk Li i dr Čul Čang. U razgovoru za Nedeljnik oni su otkrili šta Srbija može da učini kako bi privukla više investitora iz Koreje, i šta je potrebno da ekonomski prosperira. Oba sagovornika Nedeljnika godinama su bili deo tima koji je Koreju postavio u sam vrh svetske ekonomije.

Kako ističu Južna Koreja godinama je važila za najbrže rastuću ekonomiju na svetu. Danas se bori sa različitim problemima, od sve starije populacije do specifičnih strukturalnih problema. Nedavni opoziv predsednice posle političkog skandala, mogao bi kratkoročno da uspori ekonomiju ove zemlje.

Ipak, Koreja je pored tekućih problema i dalje u samom vrhu i može biti odličan primer za Srbiju.

"Korejska ambasada nas je zamolila da dođemo u Srbiju i podelimo iskustvo, pogotovo kada je reč o stend-baj kreditima s kojima se Koreja takođe suočila nakon azijske finansijske krize krajem devedesetih godina, kao i o politici slobodne trgovine koja je veoma važna za dalji ekonomski napredak", rekao je na početku razgovora Sivuk Li, izvršni direktor Centra za internacionalni razvoj u korejskom Institutu za razvoj.

I Čul Čang, potpredsednik korejskog Instituta za međunarodnu ekonomsku politiku i profesor na Univerzitetu u Seulu, ističe važnost slobodne trgovine i multilateralnih i polilateralnih trgovinskih dogovora. "Veoma je važno za male ekonomije poput Srbije da imaju razvijen svetski trgovinski sistem, i Srbija bi trebalo da koordiniše svoje napore upravo u tom pravcu", kaže Čul Čang.

U Srbiji trenutno radi samo jedna korejska kompanija - Jura, a izvoz iz Srbije u Koreju je minoran. Često naši proizvodi u tu istočnu zemlju budu uvezeni preko posrednika, a ekonomski stručnjaci ističu da postoje i obrnuti slučajevi.

"Vi kupujete metke iz Turske, koji su zapravo proizvedeni u Koreji. Mislim da je ovo pravi trenutak da uspostavimo direktan odnos, i imamo gotovo sve što je potrebno za to", kaže Sivuk Li. On ističe da postoji dosta sličnosti između korejskog i srpskog naroda, te da to može da se iskoristi kako bismo uspostavili čvršće i bolje odnose.

"Vi imate sistemske probleme, ali imaju ih i druge zemlje, sa njima se suočava i Koreja, međutim dobro je što je vaša vlada otvorena prema stranim investitorima."

S druge strane, Čul Čang smatra da pre svega moramo da obezbedimo jaku infrastrukturu i trgovinske dogovore sa drugim zemljama, kako bi Srbija postala baza korejskih kompanija za ostatak Evrope.

"Vi imate obučene ljude i volju, ali članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i članstvo u EU takođe su veoma važni. Lakoća pristupa drugim tržištima je veoma važna", kaže Čang.

Čang je veliki zagovornik međunrodnih trgovinskih sporazuma, kako multilateralnih, tako i polilateralnih i ističe važnost Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TPP) koji je potpisalo 12 država, a iz kog novoizabrani američki predsednik Donald Tramp želi da izađe.

Čang smatra da postoje jaki signali da će Tramp, između ostalog, želeti da preispita ekonomske odnose SAD i Koreje.

"Postoje znaci da će voditi protekcionističku ekonomsku politiku. Jednom prilikom rekao je da se ne protivi slobodnoj trgovini, ali da bi voleo da dobije bolje uslove za američke kompanije. Tramp ističe bilateralne dogovore, iako se pokazalo da su polilateralni mnogo uspešniji i bolji. Ukoliko budemo morali da napravimo takav dogovor sa SAD moraćmo to da učinimo veoma pažljivo", objašnjava Čang.

Dvojica sagovornika osvrnula su se i na nedavna pisanja svetskih magazina da će skandal koji je doveo do smene predsednice Koreje Park Geun-Hje, poremetiti azijski region, ističući da može doći samo da kratkoročnih ekonomskih potresa.

"Taj skandal je veoma razočarao Korejce, ali način na koji su se njime bavili, demokratski, je nešto na šta smo svi veoma ponosni. Preko 2,5 miliona ljudi izašlo je na ulice i mirno protestovalo. Sumnjam da njen opoziv može imati velike posledice na tržište i ekonomiju regiona", zaključio je Li.

IZVORNA VEST



AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'