Members in News

First 1 2 3 4 5  ... Last 

19.03.2017.

Nebojša Spaić

In Memoriam

1961-2017


08.03.2017.

2nd Delphi Economic Forum

The forum, which gathered hundreds of political leaders, captains of finance and industry and  experts from across the globe was also attended by two EWB members – President Jovan Kovacic and EWB Macedonia President Prof Zoran Ilievski

Panel: GEOPOLITICS OF THE EUROPEAN BORDERLANDS: THE WESTERN BALKANS
Resolution of political issues in the region of South East Europe and the Neighboring Countries. 
Opening Statements
George Katrougalos, Alternate Minister for European Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Hellenic Republic
George Koumoutsakos, Shadow Minister of Foreign Affairs, New Democracy Party
Nicholaos Papadopoulos, President, Democratic Party of Cyprus
Discussants
Dr. Zoran Ilievski, Political Affairs Advisor to the President of Macedonia, Honorary member of the Serbian National Group, Trilateral Commission
Jovan Kovacic, Co-Founder and President, East West Bridge, Chairman, Serbian National Group, Trilateral Commission 
Marilena Koppa, Assistant Professor, Department of International, European and Area Studies, Panteion University
Chair:Dimitris Keridis, Professor of International Politics, Panteion University;
Senior Advisor, The Konstantinos G. Karamanlis Foundation

 

 


25.12.2016.

Šta Srbija može da nauči od Južne Koreje

"Veoma je važno za male ekonomije poput Srbije da imaju razvijen svetski trgovinski sistem, i Srbija bi trebalo da koordiniše svoje napore upravo u tom pravcu", kaže dr Čul Čang, profesor na Univerzitetu u Seulu

U Beogradu je sredinom decembra održan ekspertski forum "Ekonomije Južne Koreje i Srbije: Inkluzivni rast i zajednički prosperitet" u organizaciji Ambasade Koreje, Ist-vest bridža i Saveza ekonomista, na kojoj su govorili korejski eksperti dr Sivuk Li i dr Čul Čang. U razgovoru za Nedeljnik oni su otkrili šta Srbija može da učini kako bi privukla više investitora iz Koreje, i šta je potrebno da ekonomski prosperira. Oba sagovornika Nedeljnika godinama su bili deo tima koji je Koreju postavio u sam vrh svetske ekonomije.

Kako ističu Južna Koreja godinama je važila za najbrže rastuću ekonomiju na svetu. Danas se bori sa različitim problemima, od sve starije populacije do specifičnih strukturalnih problema. Nedavni opoziv predsednice posle političkog skandala, mogao bi kratkoročno da uspori ekonomiju ove zemlje.

Ipak, Koreja je pored tekućih problema i dalje u samom vrhu i može biti odličan primer za Srbiju.

"Korejska ambasada nas je zamolila da dođemo u Srbiju i podelimo iskustvo, pogotovo kada je reč o stend-baj kreditima s kojima se Koreja takođe suočila nakon azijske finansijske krize krajem devedesetih godina, kao i o politici slobodne trgovine koja je veoma važna za dalji ekonomski napredak", rekao je na početku razgovora Sivuk Li, izvršni direktor Centra za internacionalni razvoj u korejskom Institutu za razvoj.

I Čul Čang, potpredsednik korejskog Instituta za međunarodnu ekonomsku politiku i profesor na Univerzitetu u Seulu, ističe važnost slobodne trgovine i multilateralnih i polilateralnih trgovinskih dogovora. "Veoma je važno za male ekonomije poput Srbije da imaju razvijen svetski trgovinski sistem, i Srbija bi trebalo da koordiniše svoje napore upravo u tom pravcu", kaže Čul Čang.

U Srbiji trenutno radi samo jedna korejska kompanija - Jura, a izvoz iz Srbije u Koreju je minoran. Često naši proizvodi u tu istočnu zemlju budu uvezeni preko posrednika, a ekonomski stručnjaci ističu da postoje i obrnuti slučajevi.

"Vi kupujete metke iz Turske, koji su zapravo proizvedeni u Koreji. Mislim da je ovo pravi trenutak da uspostavimo direktan odnos, i imamo gotovo sve što je potrebno za to", kaže Sivuk Li. On ističe da postoji dosta sličnosti između korejskog i srpskog naroda, te da to može da se iskoristi kako bismo uspostavili čvršće i bolje odnose.

"Vi imate sistemske probleme, ali imaju ih i druge zemlje, sa njima se suočava i Koreja, međutim dobro je što je vaša vlada otvorena prema stranim investitorima."

S druge strane, Čul Čang smatra da pre svega moramo da obezbedimo jaku infrastrukturu i trgovinske dogovore sa drugim zemljama, kako bi Srbija postala baza korejskih kompanija za ostatak Evrope.

"Vi imate obučene ljude i volju, ali članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i članstvo u EU takođe su veoma važni. Lakoća pristupa drugim tržištima je veoma važna", kaže Čang.

Čang je veliki zagovornik međunrodnih trgovinskih sporazuma, kako multilateralnih, tako i polilateralnih i ističe važnost Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TPP) koji je potpisalo 12 država, a iz kog novoizabrani američki predsednik Donald Tramp želi da izađe.

Čang smatra da postoje jaki signali da će Tramp, između ostalog, želeti da preispita ekonomske odnose SAD i Koreje.

"Postoje znaci da će voditi protekcionističku ekonomsku politiku. Jednom prilikom rekao je da se ne protivi slobodnoj trgovini, ali da bi voleo da dobije bolje uslove za američke kompanije. Tramp ističe bilateralne dogovore, iako se pokazalo da su polilateralni mnogo uspešniji i bolji. Ukoliko budemo morali da napravimo takav dogovor sa SAD moraćmo to da učinimo veoma pažljivo", objašnjava Čang.

Dvojica sagovornika osvrnula su se i na nedavna pisanja svetskih magazina da će skandal koji je doveo do smene predsednice Koreje Park Geun-Hje, poremetiti azijski region, ističući da može doći samo da kratkoročnih ekonomskih potresa.

"Taj skandal je veoma razočarao Korejce, ali način na koji su se njime bavili, demokratski, je nešto na šta smo svi veoma ponosni. Preko 2,5 miliona ljudi izašlo je na ulice i mirno protestovalo. Sumnjam da njen opoziv može imati velike posledice na tržište i ekonomiju regiona", zaključio je Li.

IZVORNA VEST


19.11.2016.

SVEČANA OSNIVAČKA KONFERENCIJA THINK-TANK ORGANIZACIJE “EAST-WEST BRIDGE” (MOST ISTOK-ZAPAD)

FOTO GALERIJA

VIDEO GALERIJA

INFO ZA MEDIJE

DOGAĐAJ: SVEČANA OSNIVAČKA KONFERENCIJA THINK-TANK ORGANIZACIJE “EAST-WEST BRIDGE” (MOST ISTOK-ZAPAD)

MJESTO: SARAJEVO

LOKACIJA: UNITIC BUSINESS CENTAR, AMFITEATAR

DATUM: 21.11.2016.

VRIJEME: 15:00H

UČESNICI: OSNIVAČI I ČLANOVI ORGANIZACIJE, VISOKE ZVANICE IZ REGIONA I EVROPE, NAJVIŠI PREDSTAVNICI BH. INSTITUCIJA, M.Z. I D.C.

Partner Konferencije je Nizami Ganjavi International Center think-tank organizacija iz Azerbejdžana

 Zadovoljstvo nam je što imamo priliku izvijestiti javnost o radu Svečane konferencije povodom osnivanja i početka rada think-tank organizacije “East-West Bridge” (Most Istok-Zapad) u Bosni i Hercegovini

 Ciljevi Konferencije su:

1. Predstaviti osnovne ciljeve nove think-tank organizacije “East-West Bridge” u Bosni i Hercegovini. EWB International je organizacija koja okuplja na stotine stručnjaka iz različitih oblasti života iz više od 60 zemalja, a glavni cilj joj je promocija dijaloga i izgradnja mostova medju ljudima, zemljama, političkim blokovima, religijama i civilizacijama. U saradnji sa preko 20 vodećih sličnih organizacija u svetu, na istoku i na zapadu, EWB se zalaže za unapredjenje saradnje na polju politike, demokratije, privrede, vladavine prava, bezbednosti, nauke i obrazovanja, sistema vrednosti kao i za pomirenje medju zemljama i narodima.

2. Razmijeniti iskustva i znanja s relevantnim predstavnicima akademske zajednice, institucija vlasti, politike, civilnog društva i međunarodnih institucija i organizacija iz BiH, regiona i evropskih zemalja, među kojima su direktor Evropske grupe Trilateralne komisije, Paul Revay, Predsednik EWB International i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije Jovan Kovačić, šef misije OSCE u BiH Ambasador Jonathan Moore, diplomate i predstavnici ambasada SAD, Rusije, Vatikana, Njemačke, Francuske, Švajcarske, Nizozemske, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Pakistana, Palestine, Malezije i drugih, delegacije EU, kao i Specijalni izaslanik EU u BiH. Medju prisutnima ce biti i bivši predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, bivši predsjednik Albanije Rexhep Meidani, bivši predsjednik Bugarske, predsjednik „Centa za globalni dijalog i saradnju“ (Center for Global Dialogue and Cooperation) i clan Upravnog odbora EWB International, Petar Stoyanov, bivša prva dama Ukrajine Katherina Yushchenko, ministar dijaspore Azerbejdžana Nazim Ibrahimov i mnogi drugi.

 

Centralna tema Konferencije je: “Bosna i Hercegovina - most između Istoka i Zapada” sa tematskim  osvrtima na stanje i budućnost BiH i regiona. O ekonomiji govori prof dr. Vjekoslav Domljan, o obrazovanju govore prof dr. Lamija Tanović i Damir Marjanović, o civilnom društvu govore prof Ilija Trninić i Dario Jovanović i o medijima govori Zekerijah Smajić.

Ovo su samo neke od oblasti sa kojima će se ubuduće baviti “East-West Bridge” (Most Istok-Zapad) u Bosni i Hercegovini


09.11.2016.

Kovačić: Od Trampovog kabineta će zavisiti odnos prema Balkanu

Predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić ocenjuje da će za Srbiju biti dobro ako dođe do popuštanja tenzija između SAD i Rusije, nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, jer će to smanjiti pritisak i na Zapadni Balkan.

BEOGRAD - Predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić ocenjuje da će za Srbiju biti dobro ako dođe do popuštanja tenzija između SAD i Rusije, nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, jer će to smanjiti pritisak i na Zapadni Balkan.

Kovačić u razgovoru za Tanjug kaže da očekuje promenu odnosa SAD prema Zapadnom Balkanu, ali ističe da je još rano reći u kojoj meri, jer to zavisi i od sastava Trampovog kabineta.

"Ako dođe do popuštanja tenzija između Rusije i SAD, dobro će biti za Srbiju, jer se te tenzije lome iznad naše glave, tako da će pritisak i na nas samim tim popustiti", rekao je Kovačić.

Kaže i da je interesantno videti pojedine reakcije u regionu, poput premijera Albanije Edija Rame koji je čestitao Trampu, ali i naveo da žali što je izgubio veliki prijatelj Albanije - Hilari Klinton.

"Da li (Rama) sebe stavlja nasuprot Trampu i zašto to radi, to ćemo da vidimo kad se slegne prašina i kada budemo imali jasne simbole", naveo je Kovačić.

On se nada da će Tramp ispuniti obećanje iz kampanje u vezi sa otopljavanjem odnosa i smanjenjem tenzija sa Rusijom, jer se svet, kaže, nalazi na ivici ambisa.

"Verujem da niko pametan i razuman ne zeli da tenzije između te dve super sile eskaliraju više nego što jesu, jer smo na ivici ambisa", kaže Kovačić.

Uz podsećanje da su predizborna obećanja jedno, a realnost nešto drugo, Kovačić ipak ističe da Tramp ne duguje Republikanskoj stranci, već ona njemu, te da će zato imati mnogo odrešenije ruke da pravi svoju agendu, a ne da se drži partijskih smernica.

"Tramp nije pobedio samo Hilari, već i Republikansku partiju i smatra se da je itekako njegova kampanja bila zaslužna za pobede republikanca u Kongresu, što znači da partija duguje Donaldu, a ne Donald njoj", navodi Kovačić.

Podseća da međunarodna politika nije figurirala u njegovim ciljevima predstavljenim tokom kampanje i dodaje da se izjave o EU i NATO, koje se njihovim predstavnicima nisu mnogo svidele, mogu lako zaboraviti.

"Čekaćemo januar, kada uđe u Belu kuću, do tad ćemo videti koga će postaviti u kabinet i od toga mnogo toga zavisi, između ostalog i odnos prema Zapadnom Balkanu", naglasio je Kovačić.

Ističe, međutim, da će se Tramp svakako više baviti američkim unutrašnjim problemima, jer je izvojevao pobedu na talasu neraspoloženja građana establišmentom, a ne odnosima na međunarodnom planu.

Za Kovačića novi predsednik SAD nije iznenađenje jer je, kaže, Tramp "video singale na putu, osetio kako narod diše i šta mu smeta".

"Čovek koji se okreće radničkoj klasi u Americi, koji se okreće ka onim biračima koji su ostali bez posla, koji se bore za svoj posao, ima recept za pobedu", navodi Kovačić, ističući da je Tramp "antiestablišment čovek".

Izbori 2016. u SAD su, dodaje, pobeda demokratije nad establišmentom i nad šou biznisom, budući da je na izbore u Americi od 2012. godine potrošeno dve i po milijarde evra.

IZVORNA VEST


First 1 2 3 4 5  ... Last 

AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović

© Copyright 2015 Ti Computers Solutions

East-West Bridge
Prizrenska 13
T: +381 11 2681751 | T: +381 11 2658690


Contact: Milica Krstic +381 11 2681751 , milica.krstic@ewb.rs
'