Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI)

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) je međunarodna, nevladina organizacija koju su osnovali srpski studenti  davne 1997. godine. Od samog osnivanja, OSSIjev cilj je da pomogne studentima pri odlasku u inostranstvo, omogući im lakši povratak u zemlju i promoviše Srbiju u svetu. Organizacija funkcioniše sa sedištem u Beogradu i sa petnaest lokalnih ogranaka rasprostranjenih na četiri  kontinenta. Odnedavno, organizacija sve aktivnije sarađuje i sa studentima na školovanju u Srbiji.

OSSI je formirala grupa od petnaest studenata iz Zapadne Evrope i Severne Amerike, sa namerom da postane globalna organizacija. Takva mreža povezala je postojeće grupe studenata u inostranstvu i osnovala nove tamo gde njih do tada nije bilo. Ideja je ostvarivanje zajedničkih interesa, međusobno povezivanje srpskih studenata u inostranstvu, kao i njihovo povezivanje sa Srbijom. Za samo nekoliko meseci rada Organizacija je uspela da poveže 10 klubova srpskih studenata u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj.  Do danas, naši osnivači postigli su istaknute rezultate u oblasti diplomatije, akademskog rada, biznisa, međunarodnih odnosa i politike. Prvi rukovodilac bio je Jovan Ratković (1997-1998), iz Norviča u Ujedinjenom Kraljevstvu.  Vremenom, sastav Organizacije se menjao. Danas, pod rukovodstvom Aleksandra Jakovljevića kao predsednika, OSSI broji ukupno 10.000 članova, od toga preko 100 aktivnih.

Trenutni OSSIjevi ogranci su: OSSI Amerika, OSSI Australija, OSSI Belgija, OSSI Beč, OSSI Bugarska, OSSI Ujedinjeno Kraljevstvo, OSSI Grčka, OSSI Rusija, OSSI Kanada, OSSI Kina, OSSI Nemačka, OSSI Pariz, OSSI Češka, OSSI Holandija i OSSI Švajcarska.

Kroz različite projekte i manifestacije, u inostranstvu i matici, OSSI promoviše svoje ciljeve. U poslednjih nekoliko godina među najznačajnijim OSSIjevim projektima su sledeći: Upoznaj državu Srbiju, Prakse u DKP-ima, Komparativna analiza sistema priznavanja diploma, Brošura za studiranje u inostranstvu, Summer Networking Event, Vodič kroz priznavanje stranih diploma, Dan državnosti Republike Srbije i OSSIlacija.

„Brošura za studiranje u inostranstvu“ sadrži bitne podatke iz dvadeset jedne zemlje u kojima ima OSSI ima lokalne ogranke. Brošura predstavlja rezultat dugogodišnjih iskustava više desetina naših studenata. Zahvaljujući podacima objavljenim u brošuri svi budući student imaju pristup svim neophodnim informacijama potrebnim za studiranje u inostranstvu.

„Upoznaj državu Srbiju“ je projekat organizovan sa Vladom Republike Srbije. U sklopu projekta članovi organizacije su imali prilike da obave tronedeljnu praksu u 23 ministarstva podnoseći na kraju izveštaj o projektu  tadašnjem premijeru Vlade RS. Cilj projekta je bio da omogući članovima OSSIja da upoznaju državu Srbiju, i steknu nova iskustva i znanja, kako bi ih u budućnosti primenili u cilju razvoja i jačanja države. Dugoročni rezultat projekta je da su otklonjene su sve pravne prepreke za prakse srpskih studenata u inostranstvu.

https://www.youtube.com/watch?v=1y7u4KSwxa8

„OSSIlacija“ je centralni događaj Organizacije srpskih studenata u inostranstvu koji se održava svake godine u Beogradu i na jednom mestu okuplja OSSIjevce, kao i akademski istaknute pojedince i partnere organizacije. Događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se svi učesnici upoznaju sa radom Organizacije, njenom istorijom, dosadašnjim uspesima i budućim planovima.

Uz održavanje starih partnerstava, pokretanje novih projekata, organizacija nastavlja sa ostvarivanjem svojih ideja kao poboljšanjem uslova studiranja u inostranstvu.

www.ossi.rs

AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'