Members in News

09.11.2016.

Kovačić: Od Trampovog kabineta će zavisiti odnos prema Balkanu

Predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić ocenjuje da će za Srbiju biti dobro ako dođe do popuštanja tenzija između SAD i Rusije, nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, jer će to smanjiti pritisak i na Zapadni Balkan.

BEOGRAD - Predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić ocenjuje da će za Srbiju biti dobro ako dođe do popuštanja tenzija između SAD i Rusije, nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, jer će to smanjiti pritisak i na Zapadni Balkan.

Kovačić u razgovoru za Tanjug kaže da očekuje promenu odnosa SAD prema Zapadnom Balkanu, ali ističe da je još rano reći u kojoj meri, jer to zavisi i od sastava Trampovog kabineta.

"Ako dođe do popuštanja tenzija između Rusije i SAD, dobro će biti za Srbiju, jer se te tenzije lome iznad naše glave, tako da će pritisak i na nas samim tim popustiti", rekao je Kovačić.

Kaže i da je interesantno videti pojedine reakcije u regionu, poput premijera Albanije Edija Rame koji je čestitao Trampu, ali i naveo da žali što je izgubio veliki prijatelj Albanije - Hilari Klinton.

"Da li (Rama) sebe stavlja nasuprot Trampu i zašto to radi, to ćemo da vidimo kad se slegne prašina i kada budemo imali jasne simbole", naveo je Kovačić.

On se nada da će Tramp ispuniti obećanje iz kampanje u vezi sa otopljavanjem odnosa i smanjenjem tenzija sa Rusijom, jer se svet, kaže, nalazi na ivici ambisa.

"Verujem da niko pametan i razuman ne zeli da tenzije između te dve super sile eskaliraju više nego što jesu, jer smo na ivici ambisa", kaže Kovačić.

Uz podsećanje da su predizborna obećanja jedno, a realnost nešto drugo, Kovačić ipak ističe da Tramp ne duguje Republikanskoj stranci, već ona njemu, te da će zato imati mnogo odrešenije ruke da pravi svoju agendu, a ne da se drži partijskih smernica.

"Tramp nije pobedio samo Hilari, već i Republikansku partiju i smatra se da je itekako njegova kampanja bila zaslužna za pobede republikanca u Kongresu, što znači da partija duguje Donaldu, a ne Donald njoj", navodi Kovačić.

Podseća da međunarodna politika nije figurirala u njegovim ciljevima predstavljenim tokom kampanje i dodaje da se izjave o EU i NATO, koje se njihovim predstavnicima nisu mnogo svidele, mogu lako zaboraviti.

"Čekaćemo januar, kada uđe u Belu kuću, do tad ćemo videti koga će postaviti u kabinet i od toga mnogo toga zavisi, između ostalog i odnos prema Zapadnom Balkanu", naglasio je Kovačić.

Ističe, međutim, da će se Tramp svakako više baviti američkim unutrašnjim problemima, jer je izvojevao pobedu na talasu neraspoloženja građana establišmentom, a ne odnosima na međunarodnom planu.

Za Kovačića novi predsednik SAD nije iznenađenje jer je, kaže, Tramp "video singale na putu, osetio kako narod diše i šta mu smeta".

"Čovek koji se okreće radničkoj klasi u Americi, koji se okreće ka onim biračima koji su ostali bez posla, koji se bore za svoj posao, ima recept za pobedu", navodi Kovačić, ističući da je Tramp "antiestablišment čovek".

Izbori 2016. u SAD su, dodaje, pobeda demokratije nad establišmentom i nad šou biznisom, budući da je na izbore u Americi od 2012. godine potrošeno dve i po milijarde evra.

IZVORNA VEST



AIK Banka     Comtrade     Crowne Plaza Belgrade     Delta Auto     Erste Bank     MK Commerce     Advokatska kancelarija Stevanović     Todoxin     Agricom

© Copyright Ti

East-West Bridge
Jovana Subotica 5
11080 Zemun, Serbia


Contact: Milica Krstic  milica.krstic@ewb.rs
'